Afvallen begint met verantwoordelijkheid nemen over je gedrag.

Ons eetgedrag leert ons meer dan we in eerste instantie denken. We hebben allerlei helende eigenschappen toegedicht aan eten. Terwijl het eigenlijk maar een functie heeft..ons voeden. De afgelopen generaties is dit een beetje vergeten en leggen we de verantwoordelijkheid van ons overgewicht bij onze emoties . Tijd om hier wat aan te doen...

We eten niet meer functioneel.

We eten wanneer we ons vervelen, verdrietig zijn, stress hebben of omdat we het zo gezellig vinden.

Maar in de realiteit zijn we niks anders aan het doen dan onszelf voor de gek aan het houden.

Afvallen is niks anders dan luisteren naar jezelf. Het gaat erom dat je diep van binnen in je hart weet dat wat jij doet, niets anders is dan excuses zoeken.

Je eigen gedrag herkennen en erkennen, is waar elke vrouw zou moeten starten.

Maar al te vaak hoor ik de uitspraak " ik snaai want ik zit in een stressvolle periode". 

Maar daar gaat die stressvolle periode niet mee weg. Daar blijf je in zitten en wellicht wordt hij door al dat gesnaai nog stressvoller.

Wanneer je bloed eerlijk bent tegen jezelf eet je niet om de stress weg te eten, je eet omdat je het zo lekker vindt, omdat je jezelf wilt verwennen. Je zoekt redenen en excuses om te gaan eten en wanneer je die maar vaak genoeg herhaalt wordt het vanzelf jouw waarheid....

Sterker nog je gunt jezelf allerlei dingen die je een ander niet gunt...Hoe zou je reageren wanneer je kind uit school komt, zucht dat het een kdag was omdat de leraar zo vervelend was en vervolgens pakt ze een reep chocolade uit de kast eet hem op en topt het daarna nog af met een pak koekjes.

Of dat ze last heeft van stress vanwege de toets van morgen dus pakt ze die XL zak chips uit de kast en eet hem zo in 1x op. Wedden dat je dat niet ok vindt?

Stop er dan ook mee dit gedrag ók te vinden van jezelf. Wanneer jij in staat bent zo eerlijk te zijn naar jezelf toe, wanneer jij jezelf net zoveel toestaat qua snoepen als dat jij je kinderen toestaat

dan ben je in mum van tijd van je snaaigedrag af. En kijk dan eens wat dat op de weegschaal doet...

Het is jouw verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen. In dit geval betekent dat dus jezelf niet allerlei ongezonde voeding toe te staan.

Dit is een van de vele lessen die ons huidige eetpatroon ons leren. Afvallen leer je niet door je aan een streng dieet te houden. Je kan op je streefgewicht komen en blijven door te accepteren dat stress, verdriet eenzaamheid niet oplossen door eten, door in te zien dat je dit hebt gebruikt als "smoesje" om maar lekkere dingen te eten. En dat je vanaf nu stopt met jezelf zo onnodig te verwennen.

Als je niet weet hoe dit moet, begin met tijd voor jezelf te nemen, doe aan meditatie, yoga, of praat met iemand waarvan je weet dat hij/zij dit onder controle heeft.

Als je weet waar het probleem ligt, en je doet niks… Dan geeft dat hetzelfde effect als niks weten én niks doen.