5 seconden regel

Heb je wel eens gehoord van de 5-seconden regel van Mel Robbins? Deze 5 seconden regel  is ontstaan uit de observatie dat wanneer er een nieuw idee in je opkomt, de hersenen na een paar seconden allerlei bedenkingen beginnen te verzinnen om het niet te doen. Ook bij goede ideeën. 

Het goede nieuws: je bent dus niet de enige met uitstelgedrag, dat heeft (bijna) iedereen ;-). 


Deze week sprak ik een vriendin die vertelde dat ze nog 10 kilo wilt afvallen. Ze was al 20 kilo afgevallen wat echt heel knap is, en ze moest er nog 10 en dan had ze eindelijk weer een gezond bmi.  En vervolgens: ‘Maar ik wil eigenlijk pas weer gaan afvallen als ik wat beter in mijn vel zit.’


Ik moest denken aan de 5-seconden regel. Het weer aan de lijn gaan was voor haar een drempel. Nadat ze vorig jaar al hard haar best had gedaan voor de eerste 20 kilo.  Haar hersenen vonden al snel een reden om het uitstel te rechtvaardigen.


Als je erop let, gaat het in de praktijk vaak zo: je denkt ‘Ik zou die oude vriend eens willen bellen’ en even later, ‘Maar ik ga eerst in de tuin werken.’ en aan het einde van de dag heb je de vriend niet gebeld. 


Of: ik wil deze vraag stellen, die persoon aanschieten, die les bezoeken, naar fitness gaan, aan dit boek beginnen en 5 seconden later heeft het brein de argumenten gevonden om het niet te doen. ‘Ik ben niet in de stemming’, ‘Het levert me waarschijnlijk toch niets op’, ‘Ik heb al zoveel gedaan’, ‘Het is niet echt urgent, ik moet er eerst eens goed over nadenken’.


De 5 seconden regel zegt: geef jezelf 5 seconden de tijd om te besluiten de actie wel of niet te doen. In die tijd beslis je met je onderbuik, want dan heeft ratio nog geen bedenkingen kunnen verzinnen. Vervolgens kom je meteen in actie!